суботу, 4 квітня 2015 р.

«МИХАЙЛО ВЕРБИЦЬКИЙ - КОМПОЗИТОР, ДІЯЧ, СВЯЩЕННИК»


24 березня 2015 року в читальному залі ДПТНЗ КП ВПУ Кам’янець-Подільською бібліотекою-філією №2 проведено інформину, присвячену 200-річчю від дня народження відомого українського композитора, автора церковних творів та світської музики, а також автора музики національного  гімну України «Ще не вмерла Україна», священика та громадського діяча М.Вербицького та 150-й річниці першого публічного виконання українського гімну.
Учні ВПУ, ведучі заходу, змістовно розкрили великі постаті творців гімну - Михайла Вербицького та Павла Чубинського, підресливши, що особливо знаковим було авторство пісні, адже її створили наддніпрянець і галичанин, що знаменувало соборність українських земель.
На заході говорилось про те, що за більшовицького режиму пісня-гімн була оголошена буржуазно-націоналістичною, заборонялася, жорстоко переслідувалася. За її виконання можна було дорого поплатитися. Головною причиною заборони був текст, який не давав забути українцям, що вони українці, що не вмерла Україна, що ми козацького роду. Через 140 років після написання, 6 березня 2003 року, Верховна Рада України прийняла Закон «Про Державний Гімн України». Спрямована в майбутнє, головна пісня українського народу утверджує його волю в боротьбі за незалежність.
Цікаві історичні факти, виконання Національного Гімну, перегляд відеопрезентації та література книжкової виставки «Михайло Вербицький – автор національного гімну України», додали заходу неповторності і урочистості,  стали яскравим його доповненням.

Немає коментарів:

Дописати коментар