середу, 21 лютого 2024 р.

РІДНА МОВА – НАЦІОНАЛЬНА ОЗНАКА КУЛЬТУРИ

 


Міжнародний день рідної мови – день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року для сприяння мовній і культурній різноманітності.

Саме тому 21 лютого бібліотека-філія №2 для вихованців підліткового клубу «Говерла» провела день української мови «Рідна мова – національна ознака культури».

   Захід проведено з метою вшанування рідної мови, виховання любові до неї, до її носія – українського народу, до держави Україна, до народних традицій та пісень.

 Бібліотекар зробила екскурс в історію виникнення  Міжнародного дня рідної мови, ознайомила з державотворчими функціями української мови, шляхами її становлення, з Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а також з основними змінами у новій редакції «Українського правопису» (2019).

   Захід доповнив перегляд відеопрезентації «21 лютого – Міжнародний день рідної мови».

   Присутні прослухали поезії про українську мову (М.Лотоцького «Не говори: в нас мова солов’їна», В.Лучука «Клятва», Д.Білоуса «Чудесні барви»), записи пісень «Батьківська мова» у виконанні Тетяни Шарган, «Мова єднання» у виконанні Наталії Бучинської.

    Крім того, учасники заходу ознайомилися з книжковою виставкою «Мово рідна, живи в ріднім домі», на якій підібрана література про історію виникнення української мови, підручники з сучасної української літературної мови, ділової мови, а також довідники і словники.

Немає коментарів:

Дописати коментар